TABUNG CIK DANISH

Wednesday, 24 February 2016

Tidur Selepas Subuh

Bismillahirrohmaanirrohiimm..
Assalamua'laikum dan Selamat Pagi.

TIDUR SELEPAS SUBUH

Perkongsian yang bermaharajalela di wasap dan di share di blog ini.

Ya Allah. Jadikanlah kami hamba yang selalu mensyukuri nikmatMU. Ameen..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

KENAPA AGAMA MELARANG KITA TIDUR SELEPAS SUBUH

Siapa yang suka tidur lepas subuh tolong baca. Siapa suka tidur lepas subuh kemudian bangun nak solat Dhuha pun tolong baca.

Sentap dan muhasabah sesama. Tiada ruginya. In shaa Allah.

Sedikit perkongsian mengenai tidur lepas subuh, bagi pandangan orang soleh.

Sebelum ini, aku sempat berjumpa dengan seorang soleh.

Hatinya itu terlekatnya ilmu basyirah yang tinggi iaitu ilmu firasat yang sangat kuat. Jadi sesiapa yang dekat dengannya, hati-hati. Apa yang terlintas di hati dan fikiran, pastikan niatkan perkara yang baik.

Aku perbetulkan niat, adab aku, tingkah laku tiap kali berdepan dengan beliau.

Diberi peluang, aku terus bertanya.

“Ustaz, macam mana nak buat supaya tak tidur lepas subuh?”.

Dia menjawab, “Tak pernah wujud istilah tidur lepas subuh”.

"Ohhh, jadi ustaz, ape hukum tidur lepas subuh?".

“Kau nak aku jawab dalam mazhab kau atau mazhab aku? Dia mengatakan lagi".

Aku bisik dalam hati “Ada banyak mazhab ke dia ni?”.

"Jangan kau nak menyatakan perkara yang kau tak boleh sorokkan dengan aku".

“Astaghfirullah, dia membaca lintasan hati aku…”.

“Maaf Ustaz”.

Aku cakap dekat dia, “Dua dua mazhab lah Ustaz”.

Dia kata, "Kalau dengan cara hidup kau, cara amalan kau, mazhab kau, kau teruskanlah tidur lepas subuh dan jadilah kau seperti anjing mati".

Aku nak menangis.

“Tapi kalau dalam mazhab aku, cara aku, amalan yang aku tahu, orang yang macam ini dia jatuh KUFUR!”.

Aku senyap.

“Kenapa Ustaz?”.

Dia menjawab, "Orang yang macam ini SOMBONG dengan Allah. Dia berlagak depan Allah! Dia menolak pemberian Allah! Bagaimana dia boleh tidur sedangkan Allah itu menurunkan rezekinya, rahmatnya setiap pagi selepas terbit fajar, tapi dia boleh tidur. Umpama macam kalau kau seorang yang jutawan, bawa duit yang berjuta-juta berjumpa dengan seorang miskin papa kedana setiap hari. Tetapi apa yang dilakukan oleh fakir tadi kepada kau? Dia tidur dan tak mempedulikan langsung duit kau sedangkan dia miskin. Jadi apa yang ada pada fikiran kau? Mesti kau akan kata “dia ni dah lah miskin nak mampus, sombong pulak tu”.

Aku tersentak.

Dia berkata lagi, “Orang yang tidur lepas subuh dan lepas itu bangun, ada hati lagi nak Dhuha, Allahuakbar. Orang macam ini lagi tak malu depan Allah. Tadi dia tolak pemberian Allah. Sekarang mahu tarik semula rezeki dan rahmat Allah. Sesungguhnya manusia itu jahil. Sepatutnya orang ini perlu bertaubat dulu sebelum nak solat Dhuha”.

AllahuAkbar.

Bila duduk dengan orang yang setiap masa takutkan Allah, baru sedar macam mana amalan kita selama ni. Betapa hinanya fikiran aku selama ini. Jauh beza nak banding amalan kita yang tak tahu Allah terima ke tak. Tapi hidup setiap hari macam tak rasa banyak dosa. Allah..

Kita ni banyak dosa, bukan setakat banyak dosa, bahkan bermandikan dosa.

Dia kata lagi “Orang yang riak kalau bertaubat Allah ampunkan. Kalau orang yang sombong apa kau rasa Allah nak ampunkan sedangkan itu adalah sifat iblis?".

AllahuAkbar.

Aku tanya tentang tidur lepas subuh je dah rasa macam nak ke neraka. Belum tanya hal lain lagi.

Dia kata lagi “Ramai orang muda kata perlu tidur lepas subuh sebab tak cukup tidur malam tadi sebab main futsal lah, jalan-jalan dan apa kau tak pernah fikir siang dan malam itu adalah sunnatullah?”.

“Allah dah kata dalam Al-Quran, siang aku jadikan untuk kau bekerja, malam untuk kau berehat. Kalau sunnatullah kau ubah ikut kepala otak kau sendiri, sebab itulah hidup kau tunggang langgang. Kau siapa? Nak ubah sunnatullah?".

“Allahuakbar, jauhnya beza pemikiran kita dengan orang yang takut dengan Allah. Orang yang dekat dengan Allah. Hidup memang kena pandu Al-Quran dan hadis. Tapi, carilah orang yang boleh memperjelaskan lagi apa yang ada dalam Al-Quran dan hadis itu. Janganlah asyik meminta dalil dari orang itu orang ini dan memproses dengan kepala sendiri. Ada orang bawa Al-Quran ke hulu ke hilir.

Tak salah, tapi carilah panduannya dengan baik supaya tak tersalah tafsir hukum ikut nafsu.

Sentap beb. Rasa macam potong bawang halus-halus. Tapi benar. Setelah aku mula sedar fakirnya aku jika aku tidur lepas subuh, lantaran itu aku mula sedar dan tidak tidur lepas subuh. Ku baca Surah Al-Waqiah dan solat Dhuha setiap hari dan ku rasakan rezeki ku melimpah-limpah sampai aku rasakan, Ya Allah! Murahnya rezeki MU jika aku tidak tidur lepas subuh.

Tidur Selepas Subuh???
Peringatan buat semua dan juga diri yang faqir ini.

Wallahua'lam..

@-->

No comments:

Post a Comment